2012. november 24., szombat

Citromos káposztaleves húsgombóccal



Káposztát eddig háromféleképpen ettünk. Lucskos káposzta,rakott és töltött káposzta formájában,amit rendesen meguntam.Ezért sokáig nem volt kedvem semmit csinálni fehér káposztából,amig rá nem bukkantam az Erdélyi Konyha külön lapszámából a káposztás húsgombócos receptjére. Ennek nagyon megörvendtem,mivel a lányaim inkább a savanyitott leveseket szeretik,és akkor is  húsgombóccal,ami nagyon finom. Nálunk eddig volt a csorba húsgombóccal,májgombóc most viszont örülhettem a változásnak. Csak azt sajnálom,hogy eddig nem jutott eszembe.

Hozzávalók: 50 dkg káposzta,1 fej hagyma,1 szál sárgarépa,1 petrezselyemgyökér,2 teáskanál cukor,házi ételizesitő vagy biovegette,kevés olaj,ciromlé,1 kisebb csokor petrezselyemzöld,só,bors.
a húsgombóchoz: 30dkg sertéscomb vagy sertés darált hús,1 tojás,2 evőkanál rizs,kevés apróra vágott petrezselyemzöld,  3 gerezd fokhagyma áttörve,só,bors.
a habaráshoz: 2 dl tejföl,1 tojássárgája.

Elkészitése:  Az apróra vágott hagymát kissé megpároljuk olajon,megszórjuk a cukorral,és kavargatva kissé karamellizáljuk. Hozzáadjuk a karikákra vágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret,illetve a vékony csikokra vágott (gyalult) káposztát. Néhány percig együtt pároljuk,amig a káposzta levet enged,majd felöntjük annyi vizzel,amennyi bőven ellepi,és takaréklángon majdnem készre főzzük. Közben elkészitjük a húsgombócokat: a húst ledaráljuk (abban az esetben ha nincs házi,akkor készen is vásárolhatjuk készen darált húst) és összegyúrjuk a hozzávalókkal. A masszából vizes kézzel kisebb gombócokat formázunk,és a leveshez adjuk. Ételizesitővel (ami lehet házi is) meg borssal fűszerezzük. A végén megsózzuk,illetve izlés szerint cukorral és citromlével izesitjük. A tejfölt simára keverjük a tojássárgájával,felengedjük kevés meleg levessel,majd lassan csurgatjuk,és jól összeforrósitjuk. Tálaláskor megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése