Mivel nem mentünk ki ünnepelni március 15 alkalmából,egyrészt a hideg miatt,másrészt két kisgyerekkel nehéz kimozdulni. Ezért most valami sütivel akartam örömet szerezni az egész családnak,főleg Boginak,hogy tanulja meg a piros-fehér-zöld triót,hogy ez a magyar zászló. Amúgy nagyon szereti az édességet,nagyon ízlett Boginak a kekszszalámis süti,hogy megkért még csináljak egyszer. Bevallom ez volt az első olyan süteményem,hogy nem lett kokárdaszerű kinézete,de ígérem a következőben jobb lesz. Bár a lényeg az egészben,hogy finom legyen.
A recept otlete Aliztol jott
Hozzávalók:
Barna réteg:
15 dkg darált keksz
10 dkg porcukor
5 dkg Ráma
5 dkg keserűcsoki
2 evőkanál kakaópor
tejszín vagy tej
Piros és zöld réteg:
15 dkg darált keksz
10 dkg porcukor
5 dkg Ráma
tejszín vagy tej
aromák és ételfestékek
Fehér réteg:
10 dkg kókuszreszelék
8 dkg porcukor
5 dkg ráma
Elkészítése:
A barna réteghez a darált kekszet, a porcukrot, a kakóport összekeverem. Elmorzsolom a margarinnal, majd egy kevés tejszínnel és 5 dkg olvasztott csokival összegyúrom. Annyi tejszínt adok hozzá, hogy könnyen nyújtható legyen, de ne lágy.
A piros és zöld réteghez is a darált kekszhez adom a porcukrot, elmorzsolom benne a margarint és annyi tejszínt adok hozzá, hogy kemény legyen, de összeálljon. Ezután kettéosztom úgy, hogy a piros kicsit több legyen. A piros réteghez egy kevés császárkörte aromát keverek, hogy legyen valamilyen íze, meg piros ételfestéket, hogy színes legyen, a zöldhöz meg zöld színű keserűmandula aromát és zöld ételfestéket keverek. Mivel az aroma is lágyítja a tésztát, szórok hozzá még egy kis kekszmorzsát és először azzal keverem el a festéket és az aromát. Gyurma állagú legyen!
A fehér réteghez a kókuszreszeléket a porcukorral, és a margarinnal gyúrom össze. (Sajnos nem volt szép fehér kókuszreszelékem itthon.)
A tésztát - 2 sütőpapír között lehet tapadásmentesen kinyújtani - kb. 8 mm vastagra nyújtom. A középső zöld tésztából rudat sodrok, azt betekerem a kókuszosba, azt a pirosba, végül a kakaósba. Minden réteg csak egyszer érje körbe az előzőt. Nehéz pontosan kiszámítani. Ha szélesebb levágom a fölösleget, ha nem ér össze, kipótolom.
Fóliába csomagolom a hengert szorosan és jól lehűtöm. Vékony pengéjű késsel szeletelem. Egy-egy karikákba egy fogpiszkálóval bordákat nyomkodok, így hasonló lesz a kokárdához.
Szia, Hajni, gratulálok a blogodhoz!:) Kívánom, hogy sok-sok finom étel receptjét gyűjthesd ide össze magad és családod örömére!:)
VálaszTörlésÉs egy jótanács: mindig tegyél linket, ha valahonnan receptet, esetleg ötletet veszel, különben sok támadás érhet. Nagyon szigorú szabályok vannak a gasztro-világban, és senkit sem kímélnek, ha nem tartja be azokat. Pl. Kiskukta olcsó piskótareceptjét egyből felismertem, de linket nem találok, ezért az úgy jön ki, mintha a tied lenne. Biggyeszd oda, és akkor nyugodtan alhatsz. :)
Puszillak sokszor!:)
Szia,drága Edith! Köszönöm szépen a jókívánágokat,bíztatást és mindenekelőtt a figyelmeztetést is! Igyekszek minél többet és változtatósabban főzőcskézni,és ezt követően leírni:)
VálaszTörlésEgyelőre élvezem,s remélem gyakorlott gazdasszony leszek ezen a területen is. Örvendek,hogy tetszik neked is,hogy nekifogtam gasztro blogozni.Ez még csak a kezdet.
U.i: be fogom linkelni azokat a címeket is,ahonnan meríttetem a receptet:)
Sok puszi:)