2012. március 16., péntek

Virslis bucik

  • 50 dkg liszt (2/3 finom vagy BL 80-as, 1/3 rétes)
  • 1 egész tojás
  • 1 dl kefir vagy joghurt
  • 1, 2 dl tej + 2-3 ek víz, ha szükséges
  • 5 dkg vaj
  • 1, 5 kk só
  • 1, 5 kk cukor
  • késhegynyi aszkorbinsav (vagy 1 ek. 10 %-os ecet)
  • 1/3 cs. friss élesztő
  • a tetejükre lehet szezám- vagy lenmagot szórni (ez elhagyható)
  • A töltelékhez:

  • 3 db virsli apró darabokra vágva
  • A kenéshez:

  • 1 tojássárgája
  • Elkészítése:
  • A hozzávalókból a kenyérsütő gépben tésztát dagasztunk (kézzel is lehet dagasztani és kelesztőtálban keleszteni).
  • Amikor a tészta megkelt, négyfelé szedjük, téglalappá nyújtjuk a darabokat, ezekre fektetjük az előzőleg felaprított virslidarabokat. Majd a tésztát feltekerjük, a széleit lenyomkodjuk, és feldaraboljuk "virslinként". A virsliket nem árt egy kis meleg vízben meglangyosítani, mert nagyon ki tudja hűteni a tésztát, ha a hűtőből egyenesen a tésztába kerül és nagyon lelassítja a kelést.
  • A feltekert tészták tetejét mélyen (a virslivel együtt) bevágjuk.
  • Még 30 percig hagyjuk a tepsiben kelni, majd vizezett tojássárgájával megkenjük, és 175 fokon addig sütjük, amíg szép piros lesz a teteje.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése