- 50 dkg liszt (2/3 finom vagy BL 80-as, 1/3 rétes)
- 1 egész tojás
- 1 dl kefir vagy joghurt
- 1, 2 dl tej + 2-3 ek víz, ha szükséges
- 5 dkg vaj
- 1, 5 kk só
- 1, 5 kk cukor
- késhegynyi aszkorbinsav (vagy 1 ek. 10 %-os ecet)
- 1/3 cs. friss élesztő
- a tetejükre lehet szezám- vagy lenmagot szórni (ez elhagyható)
- A töltelékhez:
- 3 db virsli apró darabokra vágva
- A kenéshez:
- 1 tojássárgája
- Elkészítése:
- A hozzávalókból a kenyérsütő gépben tésztát dagasztunk (kézzel is lehet dagasztani és kelesztőtálban keleszteni).
- Amikor a tészta megkelt, négyfelé szedjük, téglalappá nyújtjuk a darabokat, ezekre fektetjük az előzőleg felaprított virslidarabokat. Majd a tésztát feltekerjük, a széleit lenyomkodjuk, és feldaraboljuk "virslinként". A virsliket nem árt egy kis meleg vízben meglangyosítani, mert nagyon ki tudja hűteni a tésztát, ha a hűtőből egyenesen a tésztába kerül és nagyon lelassítja a kelést.
- A feltekert tészták tetejét mélyen (a virslivel együtt) bevágjuk.
- Még 30 percig hagyjuk a tepsiben kelni, majd vizezett tojássárgájával megkenjük, és 175 fokon addig sütjük, amíg szép piros lesz a teteje.
2012. március 16., péntek
Virslis bucik
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése