2012. március 3., szombat

Olcsó,egyszerű piskóta

Igazából nem piskótát használok a tortáimhoz, mert: Ennek receptjet Kiskukta adta,aki rengeteg alapos otletet ad a tortak elkesziteseben,hogy szeretem.

1. sok tojás kell hozzá

2. ez a kevert süti sokkal finomabb, tovább élvezhető marad

3. jobb a tartása mint egy piskótának

Ezt készítem gyümölccsel megszórva, fahéjal, kakaóval bolondítva, és már jó ideje tortának is.

Én igen jónak találom, mert finom, jólkihabosítható, és ami fontos a fondantos tortáknál jó tartása van.

Hozzávalók a laphoz:

2 tojás

10 dkg cukor

17,5 dkg liszt (ebből 2 ek kakaó volt)

0,75 dl tej

0,75 dl olaj

1/2 cs sütőpor

4 dkg cukor a tojáshabhoz

25 cm tortaforma

A cukrot kimérjük, keverőtálba tesszük, ráöntjük a tejet és az olajat. A tojásokatszétválasztjuk, a sárgákat a cukros tejes tálba tesszük, a fehérjéket másik keverőtálba, teszünk hozzá pár csepp citromlevet, csipet sót, ezekkel hamarabb keményszik a habunk. Jó ha a tojás szobahőmérsékletű. A kakaót átszitáljuk, rámérjük a lisztet, rátesszük a sütőport,összekeverjük.

A tojáshabot felverjük, mikor már elég kemény hozzá adjuk a 4 dkg cukrot, ezzel jó kemény habbá verjük.

Az olajat, cukrot, tejet, tojássárgát szintén kicsit elkevertjük, majd hozzá adjuk a kakaós lisztet, ezzel jól kidolgozzuk, (mixerrel 2-3 perc), majd utána már csak a mixer villáival, vagy egy készi habverővel bele forgatjuk a habot is. Nem kell annyira óvatosan mint a piskótánál, de azért agyon ne gyötörjük.

Egy 25 cm-is tortaforma alját kibélelünk papírral, oldalát lekenünk valami zsiradékkal (én zsírral szoktam), majd 175 fokos sütőbe toljuk, kb 25-30 percet sütjük, de ez sütőfüggő.Tűpróbát végezzünk.

Ui, már rég nem kenem semmivel a forma oldalát, jobban rá tud tapadni a tészta, egyenletesebben sül. mikor beleteszem a masszát a formába még fel is húzogatom kicsit az oldalára, kicsit homorú alakot adva felszínének.

Én kakaós lapból 3-at készítettem, mindegyiket ketté vágtam, és így 1,5 lap került egy tortába. Ha csak egy tortát készítünk, nyugodtan csináljuk 3 tojásból, a többi hozzávaló adagját is arányosan növeljük, csak akkor 3.-ba vágjuk el a végén.

A krém:

20 dkg cukor

2 ek víz

2 ek tej

2 ek kakaó

20 dkg vaj (én margarinnal készítettem)

3 tojás

1,5 csapott ek liszt (15 g)

ízlés szerint rum (én 3 adagot készítettem, ahhoz tettem 3 ek rumot)

A cukrot szárazon összekeverjük a lisztel és kakaóval, majd hozzáadjuk a folyadékokat és tojást, azzal jól elkavarjuk egy kézi habverő segítségével.Vastag aljú edénybe állandó keverés mellett sűrű péppé főzzük, a lényeg, hogy főzzük is kicsit, pöfögjön 1-2 percig mint a tejbegríz.

Ezután én hűtőfürdőbe tettem, így csak néha kell belekeverni, nem bőrösödik be olyan hamar.

A margarint vagy vegyük ki jópár órával a hűtőből, hogy tudjon felmelegedni eléggé, vagy ha nem puhult meg eléggé, mert nincs olyan meleg a lakásban, akkor tegyük be mikróba alacsony hőfokon pár fordulatra. Akkor jó, ha szinte már olvad olyan puha. Ez fontos ennél a krémnél, ugyanis csak ekkor lehet igazán jól kihabosítani.

Mikor a margarint (vagy vajat, de az sajnos hazánkbam nem olyan minőségű, hogy jólhabosítható legyen) kihabosítottuk, adjuk hozzá a kihűlt pépet, majd ezzel is jól dolgozzuk ki. Mikor már jó habos, akkor észrevehető egy jelentős világosodás rajta, szinte kifakul, de majd az állással ismét sötétedik.

Két rétegbe tettem a krémet, plusz ezzel vontam be a tortát. Nem szokatm a csak síma vajhkrémet használni, mert nem szertjük. Ezután hűtőbe tettem, majd pár óra állás(vagy egy éjszaka) után szépen elsimítottam egy nedved késsel. Ekkor sokkal könnyebb elsimítani mint mikor még lágy a krémünk. Ezután beborítottam a fondantal.

Ehhez tortához a 3 adagból kb. a felét használtam fel.

A fondantot az előző bejegyzésembe beírtam hogyan készítettem hozzá. Ez a sötétebb színű fondant lett. Amivel dekoráltam ahhoz gyúrtam még egy kicsi fehér fondantból, a legkissebbvirágkiszúróval több kis virágot szúrtam ki. A tortát lekentem egy kis ragasztóval ( ami nem más mint egy mogyorónyi fondant feloldva kb 2 ek vízzel), majd szépen rárakosgattma akisvirágokat. Ennél a dekorálásnál nem kell előre megcsinálni a kisvirágokat.

Az aljára egy hosszú fondantcsíkot sodortam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése